Şam ve Filistin ahâlisine (halkına) gönderilen peygamberlerden. İbrâhim aleyhisselâmın ikinci oğlu olup, annesi hazret-i Sâre’dir. İbrâhim aleyhisselâmın dînini insanlara tebliğ etti. İsmi, Kur’ân-ı kerîmde on yedi yerde bildirilmiştir.
Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki: Biz İbrâhim’e oğlu İshâk’ı ve İshâk’ın oğlu Yâkûb’u hibe ettik ve herbirine hidâyet ve nübüvvet (peygamberlik) verdik. (En’âm sûresi: 84)
Kullarımız İbrâhim, İshâk ve Yâkûb’u da zikreyle (hatırla, an). Onlar tâat ve ibâdette kuvvet, kudret ve dinde basîret (anlayış) sâhibleridir. (Sâd sûresi: 45) İbrâhim aleyhisselâm hazret-i Hâcer ve oğlu İsmâil’i aleyhisselâm Mekke’ye bıraktıktan sonra, rüyâsına sadâkat, bağlılık gösterip, İsmâil aleyhisselâmı kurban etmekle ilgili imtihânda başarılı olunca, Allahü teâlâ ona ihtiyar yaşta bulunan hazret-i Sâre’den İshâk adlı bir oğul ihsân etti. Şam diyârında (Filistin ve Sûriye) doğan İshâk aleyhisselâm büyüyünce babası ve annesiyle Mekke’ye gitti. Kâbe-i muazzamayı ziyâret edip ağabeyi İsmâil aleyhisselâmla görüştükten sonra, üçü birlikte Filistin’e döndüler. İshâk aleyhisselâm anne ve babasına hizmet etti. Her sene hac zamânında Mekke’ye giderek hac ibâdetini yerine getirdi. Şam ve Filistin ahâlisine peygamber olarak gönderildi. İbrâhim aleyhisselâmın dîninin hükümlerini insanlara anlattı. Altmış yaşındaykenAllahü teâlâ ona Iys ve Yâkûb adında ikiz olan iki oğul ihsân etti. Iys, amcası İsmâil aleyhisselâmın kızı ile evlendi. Babasının duâsı bereketiyle, soyu bereketli olup, kısa zamanda çoğaldı. Yâkûb aleyhisselâma da peygamberlik verildi. İshâk aleyhisselâm yüz yirmi sene veya daha fazla yaşadı. Vefât edince Filistin’de
Halîlürrahmân civârında baba ve annesinin de kabrinin bulunduğu mağaraya defnedildi.
(İbn-ül-Esîr-Sa’lebî, Nişancızâde)